COPD

 

Bij de chronische longaandoening COPD is een goede lichamelijke conditie heel belangrijk. Gezond eten en drinken betekent gevarieerd eten.

Alleen dan levert een voeding alle benodigde voedingsstoffen. Problemen die bij COPD kunnen voorkomen zijn: kortademigheid, vermoeidheid, droge mond, obstipatie, vol gevoel, smaakverandering, slechte eetlust en/of slijmvorming in de mond. Voor al deze klachten zijn er voedingstips die invloed hebben op de genoemde klachten.

Ongewenst gewichtsverlies komt bij longpatiënten ook geregeld voor, soms ondanks dat er ‘goed’ gegeten wordt. De longziekte zorgt voor veel energieverbruik. Gewichtsverlies betekent verlies van vetmassa, maar vooral ook van spiermassa. Dit kan tot gevolg hebben dat er verlies van kracht in spierweefsel ontstaat. Dit geldt ook voor de ademhalingsspieren. Het ademhalen kan hierdoor nog moeilijker gaan. Bovendien heeft een groot gewichtsverlies ook gevolgen voor de werking van het immuunsysteem. De weerstand neemt af en men wordt vatbaarder voor luchtweginfecties of andere ziektes. Kortom een goede gezonde voeding is noodzakelijk en heeft een preventieve werking.

Overgewicht komt ook voor bij COPD patiënten. Ook in dat geval geldt dat goede voeding noodzakelijk is om in conditie te komen en te blijven en te streven naar voldoende spiermassa.

Het is van belang dat tijdens de behandeling de COPD patiënt gevolgd wordt in zowel vetmassa als spiermassa. Alleen het meten van gewicht zegt onvoldoende. In onze praktijk doen we dit met behulp van een speciale bio-impedantie weegschaal.


Heb je een vraag?

Mail of bel ons via 0344 - 631731
Stuur een email