Kies jij altijd voor echte volkorenproducten? Dat is een prima keus want zo krijg je veel vezels binnen. De meeste Nederlanders eten daar te weinig van.
Vezels zijn letterlijk van levensbelang. Als je meer vezels eet loop je minder risico op hartziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2. Die vezels kan je halen uit groente en fruit, maar ook uit volkoren producten.
Steeds meer consumenten zijn zich hiervan bewust en letten bij hun aankopen of het product volkoren is.
De industrie speelt daar slim op in en daarom heb je ondertussen de keus uit volkoren crackers, ontbijtkoek, koekjes, pasta’s, beschuit, soepstengels, ontbijtgranen, knäckebröd, eierkoeken, muesli, pitabrood, biscuits, toastjes, couscous, wraps, noedels, pannenkoeken, lasagne, croutons, havermout, pizzabodem, quinoa tot zelfs volkoren vissticks.
Maar zijn die producten echt volkoren?
Bij brood is het wettelijk vastgelegd dat een volkorenbrood ook echt 100% volkorenmeel moet bevatten en geen witte bloem. Voor alle andere producten is niks geregeld en wordt het aan de fabrikanten zelf overgelaten om te bepalen hoeveel volkorenmeel in volkoren producten moet zitten. Als je het aan de voedingsindustrie zelf overlaat haar eigen regels te bedenken, dan weet je je dat je als consument dit goed in de gaten moet houden.
Zo hebben afgelopen zomer 2 grote Europese voedingsfabrikanten (Kellogg’s en Nestlé) gezamenlijk bedacht dat: je een product volkoren mag noemen als er meer volkorenmeel dan witte bloem in zit. Zo kan het dat bijvoorbeeld een knäckebröd met 41% volkorenmeel en ongeveer evenveel bloem doodleuk als volkoren knäckebröd verkocht mag worden. Dat is toegestaan …. door de fabrikanten zelf.
Dus als u een product koopt waarop volkoren staat is het goed om te bekijken hoeveel volkorenmeel verwerkt is.
Voor volkorenbrood moet dit (nog) 100% zijn, maar voor allerlei overige producten blijft het opletten en goed de kleine lettertjes lezen om te kijken hoeveel volkorenmeel er in zit.