De maand Ramadan komt steeds dichterbij. De Ramadan wordt dit jaar heel anders door de coronamaatregelen. Geen gezamenlijke gezellige maaltijden, geen gezamenlijke gebeden en geen groot Suikerfeest. Toch is het belangrijk om de vastenperiode zo goed mogelijk door te brengen.
Kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die
borstvoeding geven, kwetsbare ouderen en zieke mensen hoeven niet mee te doen
met Ramadan.
Mensen met een zwakke gezondheid hebben een grotere kans op het krijgen
van de ziekte COVID-19 (corona). Om een gezonde en volwaardige voeding binnen
te krijgen is het voor deze mensen beter om dit jaar niet mee te doen met de Ramadan.
Wanneer je meedoet met de Ramadan eet je en drink je niks tussen zonsopgang en zonsondergang. Vermoeidheid, hoofdpijn en maagklachten zijn veelvoorkomende klachten, vooral in het begin van de vastenperiode. Je lichaam moet namelijk wennen aan een ander eetpatroon dan normaal.
Onderstaande voedingsadviezen kunnen je helpen om de Ramadan zo goed mogelijk door te komen:
Vocht is een belangrijk aandachtspunt tijdens ramadan. Drink 1,5-2 liter vocht per dag om uitdroging te voorkomen. Bij het ontbijt (suhur) is het belangrijk om een paar extra glazen water te drinken om de dag goed door te komen. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken.
Zorg voor een stevige basis met vezelrijke producten, zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorencouscous, aardappelen, groente, fruit en volkorenbrood. Vezels zorgen langer voor een vol gevoel na de maaltijd, zodat je minder snel honger krijgt.
Na zonsondergang wil je vaak snel en veel eten omdat je trek hebt. Als je een lange periode niet hebt gegeten kun je last van je maag en darmen krijgen wanneer je in korte tijd te veel of te snel eet. Schep daarom niet te veel op je bord en eet rustig. Met kleine hapjes en goed kauwen zorg je ervoor dat je geen buikpijn krijgt.
Calorierijke producten als baklava, of gefrituurde hapjes zijn lekker, maar niet erg voedzaam. Pas op met vettige, gekruide hapjes en bladerdeeghapjes. Zo verklein je de kans op maag- en darmklachten.
Probeer voldoende te variëren in soorten voedingsmiddelen om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen.
Wanneer u het leuk vindt om een voorbeelddagmenu te ontvangen, kunt u een mailtje sturen naar info@dpbh.nl met als onderwerp “Ramadan” .