“Je hebt gewoon een heel expressief gezicht”. Dat is de reactie van mijn vriendinnen, als ik klaag over de (overmaat aan) rimpels op mijn voorhoofd. Van mij had het allemaal wat minder ‘expressief’ gemogen.
Er zijn weinig middeltjes die ik niet heb geprobeerd. Bij het zoeken daarnaar laat ik me graag leiden door plaatjes van vrouwen van middelbare leeftijd met de huid van een midden twintiger.
Hoe ver ik voor het wondermiddel moet reizen en hoe veel ik ervoor moet neertellen, daar houd ik me het liefst niet mee bezig. Net zo min als met het lezen van gedegen onderzoek naar het middel, ik ben te gehaast om mijn droomhuid achterna te jagen.
U leest het, ik heb veel over voor een rimpelloos gezicht!
Nou ja, veel ……….. voldoende water drinken lukt me eigenlijk alleen op heel warme dagen. En elke avond mijn huid grondig reinigen vind ik echt wel een hele opgave. Voor een regelmatig bezoek aan de schoonheidsspecialist heb ik gewoonweg geen tijd. En om nou chocolade en andere vettigheden helemaal uit mijn voeding te verbannen, een mens moet toch ook een beetje geleefd hebben.
Na het lezen van bovenstaande begrijpt u vast hoeveel begrip ik heb voor mensen die zoeken naar het wondermiddel om af te vallen. Helaas moet ik deze mensen, net als mezelf, teleurstellen. Al waren we een tijdje geleden toch heel hoopvol. Het wondermiddel leek ‘Saxenda’ te zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek kwam namelijk naar voren dat met Saxenda mensen meer gewicht verloren. De reden: Saxenda zorgt ervoor dat je minder eetlust ervaart.
Uit het lezen van de kleine lettertjes (had ik dat bij mijn middeltjes ook maar gedaan) bleek echter:
– Saxenda is en blijft een medicijn en kent dus ook bijwerkingen, zoals misselijkheid, diarree en hoofdpijn;
– het is zeker niet geschikt voor iedereen, de huisarts moet dat per patiënt beoordelen;
– het werkt alleen zolang je het gebruikt. Stop je ermee, dan werken je honger en je verzadiging weer als voorheen.
Uit onderzoek is dan ook gebleken dat Saxenda alleen effect heeft, als er aan de leefstijl als geheel wordt gewerkt, dus als uw voedings-, beweeg-, slaap- en stresspatronen worden aangepakt. Daarom stelt de zorgverzekeraar dan ook als voorwaarde voor vergoeding, dat er eerst één jaar een GLI-programma wordt gevolgd.
Helaas, ook voor dit wondermiddel geldt: als het te mooi lijkt om waar te zijn ……………. dan is het dat meestal ook.
Harriët schrijft columns over onderwerpen uit haar vakgebied die ons allemaal aangaan.