• Je kunt bij ons ook terecht voor online behandeling. Interesse? Voor meer informatie klik hier.
BH-Logo-CMYK-DEFBH-Logo-CMYK-DEFBH-Logo-CMYK-DEFBH-Logo-CMYK-DEF
  • Home
  • Voeding & Dieetadvisering
    • Online behandeling
  • Orthomoleculair
  • Live-It
  • Shop
  • Blog
  • Over ons
    • Het team
    • Locaties
    • Tarieven & Verwijzing
    • Samenwerking
    • Links
    • Informatiefilmpjes
    • Privacybeleid
  • Contact
  • Professionals
0

€0,00

✕
Ramadan
18 april 2020
Update corona
7 mei 2020
1 mei 2020

We krijgen veel vragen in de praktijk over intermittend fasting (IF). Mensen horen positieve resultaten van anderen en zijn nieuwsgierig. Wat houdt het precies in? Wat zijn de voordelen? Wat mag ik eten en wanneer? Hieronder zetten we de antwoorden op deze vragen op een rij.

Wat houdt intermittend fasting in?
IF kan inhouden dat je beperkte tijden op de dag eet. En vooral ook dat je dus de andere tijden NIET eet. De aanbevelingen wat tijd betreft lopen wat uiteen, maar gemiddeld mag je 8 uur per dag eten. Dat betekent bijvoorbeeld van 12.00 uur ’s middags tot 20.00 uur in de avond. De andere 16 uur eet je dus niets!
Vooral het overslaan van het ontbijt, voorheen gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag, zou meerwaarde kunnen hebben.

IF kan ook inhouden dat je 2 dagen per week slechts 500 kcal per dag eet.

In het plaatje hieronder staan een aantal variaties op IF.

Wat zijn de voordelen?
– Door het overslaan van het ontbijt, kom je in beweging voordat je eet. Dit zou als gevolg hebben dat je lichaam je reserves wel moet aanspreken.
– Door minder eetmomenten maak je minder insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je bloedsuiker binnen grenzen blijft. Het heeft echter ook een vetopbouwend effect. Dus hoe minder aanmaak insuline, hoe minder vetopbouw.
– Eten betekent voor je lichaam potentieel gevaar. Immers, het zou kunnen zijn dat je iets eet wat stoffen bevat waartegen je lichaam zich moet wapenen. Een tijdje niet eten, betekent rust voor het immuunsysteem.
– En natuurlijk geldt: hoe minder tijd om te eten, hoe minder kans om te overeten!

Wat mag ik eten en wanneer?
Naast de vele voordelen, zien we ook een nadeel in IF. Door de beperkte tijd waarin wel mag worden gegeten, bestaat de kans dat de voeding onvolwaardig wordt. Zeker als niet de juiste keuzes worden gemaakt. Het is dus belangrijk dat alle maaltijdmomenten zo optimaal mogelijk benut worden als een kans om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit betekent:
– Zorg voor voldoende eiwit door bij elke maaltijd iets van kaas, vlees, vis, ei en/of zuivel te eten.
– Zorg voor voldoende groente door in elke maaltijd groente te verwerken en het tussendoor als snack te eten.
– Eet ca 2 porties fruit per dag.
– Vermijd zoveel mogelijk suiker of suikerhoudende producten.
– Zorg voor voldoende vocht, minimaal 1½ liter per dag. Tijdens IF mag je buiten de etenstijden wel gewoon water, koffie en thee (zonder suiker) drinken.

Je hoeft IF uiteraard niet elke dag toe te passen, maar zou ook kunnen beginnen met bijvoorbeeld 2 dagen per week. Zo kun je zelf ervaren of het je wat oplevert. Uiteindelijk zou je je er energieker door kunnen gaan voelen. Bovendien heb je minder trek tussendoor, door minder schommelingen in je bloedsuiker. En als laatste zou het je gewichtsdaling kunnen opleveren, indien dit gewenst is.

Share
0

Related posts

7 december 2022

Kerstmenu 2022


Read more
30 juli 2022

Wat zijn ‘snelle’ en ‘trage’ suikers?


Read more
16 juli 2022

Hoe kan ik mijn kans op kanker verkleinen door middel van voeding en leefstijl?


Read more
Pagina's
Voeding en Dieetadvisering
Orthomoleculair
Blog
Over ons
Contact
Aangesloten bij
Kwaliteitsregister Paramedici
DCN
NVDietist
Contactgegevens
Diëtistenprakijk Becks en Havers
Dodewaardlaan 5 - 16
4006 EA Tiel
T 0344 - 631731
E info@dpbh.nl
© 2022 Diëtistenpraktijk Becks & Havers. All Rights Reserved. Privacybeleid
0

€0,00