Het aantal uren zonlicht is alweer flink afgenomen. Dit betekent dat er minder actief vitamine D in ons lichaam wordt gevormd. We krijgen vitamine D wel met de voeding binnen, maar dit moet met behulp van UV straling nog in een actieve vorm worden omgezet. In de vorm kan het zijn werk doen bij onze botopbouw en bij onze weerstand. In deze tijden, waarin het coronavirus weer in opmars is, een belangrijke functie.
Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (niet aan olie). In roomboter zit van nature vitamine D, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarines en halvarines.
Het advies is om, ook al eet u gezond, vitamine D in bepaalde gevallen te suppleren.
In tegenstelling tot andere vitamines is de goedkope versie van vitamine D3 (de wat beter werkzamere versie dan de D2) een prima supplement. Bovendien is het in veel winkels verkrijgbaar.
Voor bepaalde doelgroepen is het extra moeilijk vitamine D voldoende binnen te krijgen cq om te zetten. Hiervoor gelden de volgende suppletie-adviezen:
Een zwangere vrouw: 10 mcg vit. D per dag
Kinderen van 0-3 jr: 10 mcg vit. D per dag
Mensen met een donkere huid: 10 mcg vit. D per dag
Mensen van 70 jr en ouder: 20 mcg vit. D per dag
Mensen met lichte huid,
die weinig buiten komen: 10 mcg vit. D per dag