Elke dag voldoende groente eten kan een heel scala aan gezondheidsrisico’s verkleinen, zoals de kans op diabetes mellitus II, obesitas en kanker. Bovendien dragen groentes bij aan een goede darmflora. De relatie tussen onze darm en onze lichamelijk en psychische gezondheid, is inmiddels ruimschoots aangetoond.
De aanbevolen hoeveelheid groente per dag is ca 250 gram. Deze hoeveelheid wordt door slechts 3 op de 10 mensen behaald. Dit terwijl het met een paar simpele tips veel makkelijker wordt.
- Neem bij de warme maaltijd minstens 2 soorten groente. Meerdere soorten groente oogt prettiger en daarom eet je er makkelijker meer van. Daarnaast is het fijn dat als je de ene groente niet zo lekker vindt dat er nog een andere groente staat.
- Van gekookte groente eet je meer dan van een salade of rauwkost. Weeg een salade maar eens op en je zal zien dat je, om 250 gram hiervan binnen te krijgen, een flink bord vol moet eten.
- Maak een zogenaamde ‘pureersoep’ van diverse groente en eet deze bij de lunch, tussendoor of voor de warme maaltijd (vraag je diëtist om een paar recepten).
- Eet tussendoor of op het brood wat van de zogenaamde snoepgroente: tomaatjes, (mini)komkommer, reepjes paprika. Maar ook andere groente kunnen prima rauw gegeten worden. Denk hierbij aan stukjes bleekselderij, wortelreepjes, bloemkoolroosjes, etc. Je maakt het nog lekkerder door het te dippen in een verantwoord dipje, bv humus
- Eet in plaats van je brood bij de lunch ook eens een maaltijdsalade van diverse groentes met kip, vis, ei, kaas, noten/zaden/pitten of vlees(vervanging), uiteraard met een lekkere dressing. Maar een klein schaaltje rauwkost naast de boterham is natuurlijk ook een optie.
- Eet een restje van de warme maaltijd als lunch.
- Maak een boerenomelet (dus een omelet met veel groente, bv soepgroente of fijngesneden roerbakgroente) voor de lunch
- Bak champignonnetjes met (of zonder) uitje voor op brood of bij vlees(vervanging)/vis van de warme maaltijd.
Smakelijke Eat your vegetables day!!