• Je kunt bij ons ook terecht voor online behandeling. Interesse? Voor meer informatie klik hier.
BH-Logo-CMYK-DEFBH-Logo-CMYK-DEFBH-Logo-CMYK-DEFBH-Logo-CMYK-DEF
  • Home
  • Voeding & Dieetadvisering
    • Online behandeling
  • Orthomoleculair
  • Live-It
  • Shop
  • Blog
  • Over ons
    • Het team
    • Locaties
    • Tarieven & Verwijzing
    • Samenwerking
    • Links
    • Informatiefilmpjes
    • Privacybeleid
  • Contact
  • Professionals
0

€0,00

✕
Spreekuur
29 november 2021
Kerstmenu 2021
8 december 2021
4 december 2021

In onze voeding kennen we de volgende smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Steeds meer mensen raken ervan overtuigd dat vet ook een smaak is, omdat het een bepaalde romigheid geeft, maar het hoort officieel (nog) niet in het rijtje.

Van nature lust iedereen zoet. Soms kan iemand iets té zoet vinden, maar niemand vindt zoet vies. Dat komt omdat evolutionair gezien zoet ons het gevoel geeft van overleving en energie om de dag door te komen.

En om antwoord op de vraag in de titel te geven: ja, smaak kunnen we zeker trainen. Denk maar aan pittig eten. Hoe meer je daarvan eet hoe beter je er tegen kan. Of suiker door de koffie. Als je daarmee gestopt bent en je proeft het  weer een keer, dan vindt je het waarschijnlijk veel te zoet.

Door het grote aanbod aan bewerkte producten is onze smaak de afgelopen jaren ontzettend veranderd. Dit komt doordat er grotere hoeveelheden suiker, zout en vet aan ons eten toegevoegd zijn.

Minderen met het gebruik van  bewerkte producten en terug naar de natuur zou onze smaak kunnen verbeteren. Een appel is heerlijk zoet van zichzelf, maar als je dat niet meer proeft dan ben je ver van de natuur geraakt.

Eten is ook emotie en voor veel mensen een geniet momentje. En dat is ook helemaal niet erg. Zolang er maar een goede basis is mag je af en toe ook eens lekker genieten.

Voor verzadigd vet, suiker en zout geldt: Geniet, maar eet met mate. 

Share
2

Related posts

Medical disposable syringe for vaccine injection and glass vial on blue blur background.

15 maart 2023

Saxenda, wondermiddel?


Read more
7 december 2022

Kerstmenu 2022


Read more
30 juli 2022

Wat zijn ‘snelle’ en ‘trage’ suikers?


Read more
Pagina's
Voeding en Dieetadvisering
Orthomoleculair
Blog
Over ons
Contact
Aangesloten bij
Kwaliteitsregister Paramedici
DCN
NVDietist
Contactgegevens
Diëtistenprakijk Becks en Havers
Dodewaardlaan 5 - 16
4006 EA Tiel
T 0344 - 631731
E info@dpbh.nl
© 2022 Diëtistenpraktijk Becks & Havers. All Rights Reserved. Privacybeleid
0

€0,00