In onze voeding kennen we de volgende smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Steeds meer mensen raken ervan overtuigd dat vet ook een smaak is, omdat het een bepaalde romigheid geeft, maar het hoort officieel (nog) niet in het rijtje.
Van nature lust iedereen zoet. Soms kan iemand iets té zoet vinden, maar niemand vindt zoet vies. Dat komt omdat evolutionair gezien zoet ons het gevoel geeft van overleving en energie om de dag door te komen.
En om antwoord op de vraag in de titel te geven: ja, smaak kunnen we zeker trainen. Denk maar aan pittig eten. Hoe meer je daarvan eet hoe beter je er tegen kan. Of suiker door de koffie. Als je daarmee gestopt bent en je proeft het weer een keer, dan vindt je het waarschijnlijk veel te zoet.
Door het grote aanbod aan bewerkte producten is onze smaak de afgelopen jaren ontzettend veranderd. Dit komt doordat er grotere hoeveelheden suiker, zout en vet aan ons eten toegevoegd zijn.
Minderen met het gebruik van bewerkte producten en terug naar de natuur zou onze smaak kunnen verbeteren. Een appel is heerlijk zoet van zichzelf, maar als je dat niet meer proeft dan ben je ver van de natuur geraakt.
Eten is ook emotie en voor veel mensen een geniet momentje. En dat is ook helemaal niet erg. Zolang er maar een goede basis is mag je af en toe ook eens lekker genieten.
Voor verzadigd vet, suiker en zout geldt: Geniet, maar eet met mate.