Dit jaar hebben we gekozen voor een vegetarisch kerstmenu.
Hieronder treft u de bereidingswijzen.
Amuse: Peer hapje met geitenkaas
Ingrediënten:
1 grote peer of 2 kleintjes, 40 gr verse geitenkaas, 4 pecannoten
Zo maak je het:
Snijd de peer in de lengte in 4 plakken (als je een grote hebt, anders in 2 plakken) en haal het klokhuis eruit. Besmeer de binnenkant van de peer met 10 gr geitenkaas en verdeel de pecannoot in stukjes er bovenop. Doe er eventueel nog een klein beetje honing op als de peer niet rijp is en serveer op een mooi bordje
Voorgerecht: Pittige wortelsoep
Ingrediënten:
1 knoflookteen, 1 ui, 3 cm gember, 300 gram winterpeen, 1 groentebouillon tablet, 750 ml water, gekookt
Optioneel: chilivlokken, sambal oelek
Zo maak je het:
Snijd de knoflook, ui en gember fijn. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de knoflook, gember en ui 5 minuten. Bak eventueel de sambal 1 minuut mee. Snijd de schoongemaakte wortels in stukken. Bak vervolgens ongeveer 3-4 minuten mee in de pan. Doe dan het bouillonblokje en het water erbij. Breng het geheel voor ca 15 minuten aan de kook. Pureer met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
Hoofdgerecht: Hartige galette van pompoen en bieten met een frisse salade
Ingrediënten:
Voor de galette:
300 gr flespompoen, 1 ui, 1 tl salie, 50 gr walnoten, 6 plakken bladerdeeg, olijfolie, 2 gekookte rode bieten, zout en peper, 1 losgeklopt ei
Voor de salade:
150 gr slamelange, ½ komkommer, zaadlijsten verwijderd, 2 el balsamico sladressing (0% suiker en vet)
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil en snijd de flespompoen in blokjes en de ui in ringen. Verwarm wat olie in de pan en bak de pompoen en ui samen met de salie en zout voor een paar minuten tot ze beginnen te kleuren. Breng op smaak met wat peper. Haal het bladerdeeg uit de verpakking en laat het 5-10 minuten ontdooien. Kneed het dan samen tot 1 grote deegbal en laat dit weer 10 minuten rusten. Bestuif het keukenblad met bloem en rol het deeg uit tot je een grote cirkel hebt. Leg dit dan op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Snijd de bieten in blokjes en meng dit samen met de pompoen. Strooi op het midden van het bladerdeeg en houd ongeveer 3 cm over aan de randen. Strooi hier de gehakte noten overheen. Vouw de randen naar binnen, smeer de randen in met het losgeklopte ei en bak in de oven voor 25 minuten.
Maak de salade door alle ingrediënten met elkaar te mengen.
Nagerecht: Appel roomtoetje met koekkruimels
Ingrediënten:
500 gr vanillekwark, 0,5 tl kardemom,300 gr appelcompote, 4 Bastogne koekjes
Zo maak je het:
Meng de kwark en de kardemom samen in een schaal en verkruimel de koekjes. Pak 4 mooie glaasjes erbij en begin met een laag kwark, dan een lepel compote en dan wat koekkruimels. Dit herhaal je nog een keer.
Het team van Diëtistenpraktijk Becks&Havers wenst u fijne feestdagen!!