We krijgen veel vragen in de praktijk over intermittend fasting (IF). Mensen horen positieve resultaten van anderen en zijn nieuwsgierig. Wat houdt het precies in? Wat zijn de voordelen? Wat mag ik eten en wanneer? Hieronder zetten we de antwoorden op deze vragen op een rij.
Wat houdt
intermittend fasting in?
IF kan inhouden dat je beperkte tijden op de dag eet. En vooral ook dat
je dus de andere tijden NIET eet. De aanbevelingen wat tijd betreft lopen wat
uiteen, maar gemiddeld mag je 8 uur per dag eten. Dat betekent bijvoorbeeld van
12.00 uur ’s middags tot 20.00 uur in de avond. De andere 16 uur eet je dus
niets!
Vooral het overslaan van het ontbijt, voorheen gezien als de belangrijkste
maaltijd van de dag, zou meerwaarde kunnen hebben.
IF kan ook inhouden dat je 2 dagen per week slechts 500 kcal
per dag eet.
In het plaatje hieronder staan een aantal variaties op IF.
Wat zijn de
voordelen?
– Door het overslaan van het ontbijt, kom je in beweging voordat je
eet. Dit zou als gevolg hebben dat je lichaam je reserves wel moet aanspreken.
– Door minder eetmomenten maak je minder insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor
dat je bloedsuiker binnen grenzen blijft. Het heeft echter ook een vetopbouwend
effect. Dus hoe minder aanmaak insuline, hoe minder vetopbouw.
– Eten betekent voor je lichaam potentieel gevaar. Immers, het zou kunnen zijn
dat je iets eet wat stoffen bevat waartegen je lichaam zich moet wapenen. Een
tijdje niet eten, betekent rust voor het immuunsysteem.
– En natuurlijk geldt: hoe minder tijd om te eten, hoe minder kans om te
overeten!
Wat mag ik eten en
wanneer?
Naast de vele voordelen, zien we ook een nadeel in IF. Door de beperkte
tijd waarin wel mag worden gegeten, bestaat de kans dat de voeding onvolwaardig
wordt. Zeker als niet de juiste keuzes worden gemaakt. Het is dus belangrijk
dat alle maaltijdmomenten zo optimaal mogelijk benut worden als een kans om de
juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit betekent:
– Zorg voor voldoende eiwit door bij elke maaltijd iets van kaas, vlees, vis,
ei en/of zuivel te eten.
– Zorg voor voldoende groente door in elke maaltijd groente te verwerken en het
tussendoor als snack te eten.
– Eet ca 2 porties fruit per dag.
– Vermijd zoveel mogelijk suiker of suikerhoudende producten.
– Zorg voor voldoende vocht, minimaal 1½ liter per dag. Tijdens IF mag je
buiten de etenstijden wel gewoon water, koffie en thee (zonder suiker) drinken.
Je hoeft IF uiteraard niet elke dag toe te passen, maar zou ook kunnen beginnen met bijvoorbeeld 2 dagen per week. Zo kun je zelf ervaren of het je wat oplevert. Uiteindelijk zou je je er energieker door kunnen gaan voelen. Bovendien heb je minder trek tussendoor, door minder schommelingen in je bloedsuiker. En als laatste zou het je gewichtsdaling kunnen opleveren, indien dit gewenst is.