Je
begint je dag goed met een ontbijt. Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de
nacht en brengt de spijsvertering op gang. Een ontbijt levert ongeveer 300 tot
400 kcal. Wat kun je allemaal eten bij het ontbijt? Aanraders zijn:
Volkorenbrood.
Door je brood te besmeren met halvarine of margarine uit een kuipje, krijg je goede
vetten en vitamine A, D en E binnen. Beleggen kan bijvoorbeeld met 100%
pindakaas of een andere notenpasta, 30+ kaas,
hüttenkäse of zuivelspread. Heb je meer tijd of zin in iet anders? Neem plakjes
gekookt ei, stukjes avocado, wat plakjes tomaat, komkommer of plakjes fruit,
zoals aardbeien, appel of banaan.
Magere of
halfvolle zuivel, zoals een glas magere of halfvolle melk of karnemelk bij je
boterham.
Magere of
halfvolle zuivel met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli
(havervlokken). Je kunt ook een muesli
kiezen met gedroogd fruit of noten. Het beste kun je een variant kiezen zonder
toegevoegd zout en niet te veel toegevoegd suiker.
Fruit,
bijvoorbeeld plakjes banaan of appel voor je brood, fruit door je yoghurt met
muesli of gewoon los.
Graag nog
wat meer andere varianten
NIET
ZO’N ONTBIJTER? HIER VOLGEN 5 TIPS
Neem de
tijd om rustig van je ontbijtje te genieten. Als je in een hoog tempo je
ontbijt naar binnen werkt proef je amper wat je aan het eten bent.
Zet de
wekker een kwartiertje eerder als het je steeds niet lukt om te ontbijten. Als
je houdt van zo lang mogelijk in bed blijven liggen, maak dan je ontbijt de
avond ervoor en leg het in de koelkast.
Als je ’s
ochtends niet zoveel trek hebt in een boterham kun je ook proberen of iets
anders er wel ingaat, zoals havermoutpap of yoghurt met muesli en fruit.
Eventueel kun je een deel van het ontbijt verschuiven naar het eerste eetmoment
tussendoor.
Heb je
écht moeite om ’s ochtends vroeg te eten? Neem je ontbijt dan mee naar je werk.
Plan op je werk een rustig momentje in om je ontbijt op te eten.
Goed
voorbeeld doet goed volgen. Ook kinderen hebben baat bij een goed ontbijt. Eet
daarom in alle rust met kinderen aan tafel. Om tijd te besparen, is het handig
om de tafel al ’s avonds te dekken. Dan hoef je alleen nog de gekoelde
producten uit de koelkast te pakken.