Wat is dat precies? U heeft waarschijnlijk in de winkel onderstaande afbeelding wel eens gezien op een verpakking.
Het voedselkeuzelogo is ontwikkeld in Frankrijk om in één oogopslag duidelijk te maken hoe gezond een product is. Het geeft met stoplichtkleuren (groen tot rood) en letters A t/m E een oordeel over de voedingswaarde. Dit wordt gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, verzadigd vet, suiker, eiwitten en zout. Score A is groen en dus de gezondste optie. Score E is rood en de minst gezonde optie van die productgroep.
Maar klopt dit wel altijd?
Laten we eens kijken naar twee voorbeelden uit de praktijk: olijfolie en pizza. Olijfolie is een goede bron van onverzadigde vetten en een voorkeursproduct bij de bereiding van koude en (niet te) warme gerechten, maar krijgt score C. Een pizza met tonijn krijgt daarentegen score B. Is pizza dan gezonder dan olijfolie? Nee, zeker niet.
Er moet namelijk rekening worden gehouden met een aantal zaken:
Oke, we moeten geen appels met peren vergelijken, maar u begrijpt het punt.
Wilt u vanavond schnitzel eten? Kies dan voor de ongepaneerde variant die score A krijgt en niet die geparneerde optie met score B.
De Nutriscore gaat over één product, maar niet over een evenwichtig dieet. Dat moet u zelf samenstellen. De basisconclusie is: laat u niet te veel verleiden door de Nutriscore en gebruik uw gezond verstand door voornamelijk te kiezen voor onbewerkt, volkoren, voldoende fruit en lekker veel groenten.
Heeft u daar hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op!