• Je kunt bij ons ook terecht voor online behandeling. Interesse? Voor meer informatie klik hier.
BH-Logo-CMYK-DEFBH-Logo-CMYK-DEFBH-Logo-CMYK-DEFBH-Logo-CMYK-DEF
  • Home
  • Voeding & Dieetadvisering
    • Online behandeling
  • Orthomoleculair
  • Live-It
  • Shop
  • Blog
  • Over ons
    • Het team
    • Locaties
    • Tarieven & Verwijzing
    • Samenwerking
    • Links
    • Informatiefilmpjes
    • Privacybeleid
  • Contact
  • Professionals
0

€0,00

✕
Hoe kan ik mijn kans op kanker verkleinen door middel van voeding en leefstijl?
16 juli 2022
Kerstmenu 2022
7 december 2022
30 juli 2022

Wanneer wij koolhydraten (suiker) eten wordt het opgenomen in ons bloed, waardoor onze bloedsuikerspiegel stijgt. Als reactie produceert ons lichaam insuline, waardoor het suiker weer wordt opgenomen en onze bloedsuikerspiegel daalt. Als onze bloedsuikerspiegel laag is krijg je trek en vooral zin in zoet: je lichaam vraagt weer om brandstof (suiker). Snelle pieken en dalen zorgen voor hongerbuien en leiden dan vaak tot ‘snaaimomenten’.

Wat is de glycemische index (GI)?

Zoals je nu weet stijgt uw bloedsuiker na het eten van koolhydraten, maar uw bloedsuiker stijgt niet altijd even snel of evenveel. Dit hangt af van de glycemische index van het product. Hoe langer het duurt om een product te verteren, hoe lager de GI. Een hoge GI zorgt voor snelle, hoge stijging in het bloed. Dit zijn zogenaamde ‘snelle suikers’. Producten met een lage GI geven een tragere, lagere stijging in het bloed. Dit zijn zogenaamde ‘trage suikers’.

Hierbij geldt het volgende:

  • Een GI van 0-55 is laag
  • Een GI van 55-70 is middel
  • En een GI >70 is hoog
  • Glucose (een vorm van pure suiker) is de referentie en krijgt een GI van 100.

Natuurlijk zullen vijf koffieleutjes je bloedsuikerspiegel veel meer doen stijgen dan één koffieleutje. Hier houdt de glycemische index geen rekening mee.

Nadelen van GI

Het systeem is zeker niet perfect. Er zijn een aantal nadelen, namelijk:

  • Er wordt geen rekening gehouden met de combinatie van verschillende voedingsmiddelen. Bij de maaltijd eten we niet alleen droge rijst of pasta. De vezels, eiwitten en vetten zorgen voor een tragere vertering en beïnvloeden dus de GI.
  • Er zitten nogal wat foutjes in de onderzoeken. Zoals eerder aangegeven gebruiken sommigen glucose als referentie, anderen gebruiken witbrood of een lokaal product. Ook de manier van bloed afnemen kan verschillen.
  • De producten kunnen verschillen. Special K ontbijtgranen verschilt bijvoorbeeld ontzettend tussen Amerika en Australië. 
  • De rijpheid, kooktijd en bereidingswijze beïnvloeden de GI. Ook verschilt het effect op de bloedsuikerspiegel per persoon, bijvoorbeeld door medicijngebruik, hormoonhuishouding of mate van beweging.

Je snapt dat dit zorgt voor zeer uiteenlopende resultaten voor alledaagse voedingsmiddelen zoals bananen of worteltjes.

Wat moet ik er mee?

De GI kan een nuttig middel zijn als je diabetes hebt en de bloedsuikerspiegel in de gaten moet houden. Ben je geen diabeet, dan kan het nog steeds nuttige informatie geven, maar het is zeker geen heilige graal.

Ons algemene advies luidt: eet meer groenten en fruit, kies voor volkoren producten en eet voldoende eiwitten. Weet ook dat dranken (denk ook aan smoothies) sneller opgenomen worden dan kauwbaar voedsel.

Share
2

Related posts

Medical disposable syringe for vaccine injection and glass vial on blue blur background.

15 maart 2023

Saxenda, wondermiddel?


Read more
7 december 2022

Kerstmenu 2022


Read more
16 juli 2022

Hoe kan ik mijn kans op kanker verkleinen door middel van voeding en leefstijl?


Read more
Pagina's
Voeding en Dieetadvisering
Orthomoleculair
Blog
Over ons
Contact
Aangesloten bij
Kwaliteitsregister Paramedici
DCN
NVDietist
Contactgegevens
Diëtistenprakijk Becks en Havers
Dodewaardlaan 5 - 16
4006 EA Tiel
T 0344 - 631731
E info@dpbh.nl
© 2022 Diëtistenpraktijk Becks & Havers. All Rights Reserved. Privacybeleid
0

€0,00